Harjoitukset täydessä vauhdissa

Yhteisiä harjoituksia järjestetään kerran kuukaudessa.

Suomen CP-maajoukkueen pelaajat tapaavat yhteisten harjoitusten parissa noin kerran kuukaudessa. Harjoituspaikaksi on vakiintunut talvi- ja kevätkaudella Töölön kuplahalli, mutta myös hallia ympäröivät Pallokentän viheriöt ja lähellä sijaitseva Lehtikuusentien kenttä ovat paikkoja, jotka sijaintinsa vuoksi soveltuvat loistavasti yhteisten harjoitusten pitopaikaksi.

Edellisen syksyn harjoituksissa maajoukkueen valmentajaksi palannut Samuel Siikonen on talven ja kevään aikana tutustunut nykyiseen pelaajistoon ja on alkanut muodostaa käsitystään joukkueen vahvuuksista ja kehityskohteista. Koronapandemian vuoksi lähes kolmen vuoden pituiseksi venyneen kansainvälisten kilpailujen tauon jälkeen maajoukkueen pelillinen nykytila ja tulevaisuus alkaa vähitellen hahmottua.

Yhteisillä leireillä on päästy kattavissa määrin harjoittelemaan joukkuetaktisia asioita. Harjoitusten keskeisenä teemana on ollut alkuvuoden osalta puolustamisen periaatteet. Harjoituksissa edetään vaiheittain yksilönä puolustamisesta osajoukkueena puolustamiseen ja lopulta koko joukkueen yhteistyöhön puolustamisessa.

Harjoituksissa on keskitytty muun muassa 1 vastaan 1 -tilanteissa puolustajana toimimiseen: sijoittumiseen, askellukseen ja asentoon, vastustajan ohjaamiseen sekä riistohetkien tunnistamiseen. Pelaajista on aistittavissa positiivinen innostuneisuus, eikä vauhtia ja intoa ole puuttunut. Esimerkkinä helmikuun harjoitusleiriltä, jossa eräs joukkueharjoitus meinasi saada dramaattisen käänteen heti aluksi kun Vihdin lahja suomalaiselle cp-jalkapalloilulle, Timo Halmesmäki tunsi äkillistä kipua polvessaan. Tilanteesta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä ja pienten huoltotoimenpiteiden jälkeen Halmesmäki palasi täyspainoisesti jatkamaan harjoitusta.

Seuraava vaihe on ollut ottaa 1v1-puolustamisen opit osaksi osajoukkueena puolustamista. Tähän on sovellettu muun muassa  tasavoimaisen 3 vastaan 3 -aluepelin kautta kolmen pelaajan yhteistyötä puolustaessa-harjoitetta. Varsinaisissa ottelutilanteissa harjoittelun kohteena olevat tilanteet tapahtuvat esimerkiksi kärjen ja laiturien prässätessä tai keskikentän keskustan ja laiturien ohjatessa vastustajan etenemistä.

Pallollista pelaajaa vastaan puolustamisen lisäksi vastustajan pallottomien pelaajien ja tyhjien tilojen puolustaminen koordinoidussa suhteessa omiin joukkuekavereihin korostui. Olennaisten asioiden havainnointi (vastustajan pelaajat, omat pelaajat, tila kentällä) sekä siihen perustuva, yhteistoiminnassa osana muuta puolustusryhmää tapahtuva päätöksenteko (milloin ja miten pyrin riistämään pallon, milloin vain tuen, peitän tai hidastan?) lisää joukkueen onnistuneiden puolustustekojen todennäköisyyttä.

Edellämainitun lisäksi harjoituksissa on harjoiteltu koko joukkueena puolustamista. Edellisissä harjoitteissa hiotut elementit pyritään tuomaan mukaan kentän suurentuessa ja pelaajien määrä lisääntyessä muistuttamaan konkreettisemmin CP-jalkapallolle ominaista 7 vastaan 7 -peliä. Lisäksi aiempiin harjoituksiin nähden tässä vaiheessa mukaan lisätään myös vastustajan varsinaisten murtautumis- ja maalintekoyritysten, kuten keskitysten ja laukausten estäminen.

Edellä mainittu harjoitus oli organisoitu siten, että hyökkäävä joukkue aloitti kerta toisensa jälkeen uuden hyökkäyksen puolesta kentästä pallon alle ryhmittynyttä puolustavaa joukkuetta vastaan. Tärkeää puolustavalle joukkueelle oli pitää vaarallisimmat maalintekoalueet alituisesti peitettynä sekä pitää ryhmitys kasassa myös silloin kun vastustaja liikuttaa palloa nopeasti puolelta toiselle. Pallonriistojen jälkeen joukkueen tuli mahdollisuuksien mukaan lähteä nopeaan vastahyökkäykseen kenttätasapaino säilyttäen.

Joukkueen ilme harjoituksissa on ollut tuttuun tapaan keskittynyt ja tunnelma oppimishaluinen. Pelaajat kuuntelevat valmentajaa tarkasti ja erilaisia tilanteita pyritään määrätietoisesti kehittämään yhdessä. Pelaajista on aistittavissa halu ja odotus päästä taas pelaamaan ja harjoittelemaan yhdessä.

Suomen CP-maajoukkue on nyt uudelleenrakennusvaiheessa koronan aiheuttamien harjoittelutaukojen ja pitkän kansainvälisten otteluiden keskeytyksen jälkeen. Kevään harjoituksissa on palattu jälleen perusasioiden äärelle ja otettu ensimmäisiä askeleita yhteisesti hiotun joukkuetaktiikan suuntaan puolustamisen perusperiaatteiden osalta. Kevään ja kesän aikana joukkue kerääntyy jatkossakin yhteen kerran kuukaudessa jatkamaan harjoittelua ja valmistautumaan tulevia kansainvälisiä koitoksia silmälläpitäen.

Jälkimmäisellä vuosipuoliskolla on suunnitelmissa pelata ensimmäiset maaottelut sitten vuoden 2019 MM-kisojen. Varmistettuja tietoja tämän vuoden otteluista ei kuitenkaan vielä ollut tämän Siipirikot-lehden mennessä painoon. Joka tapauksessa joukkueen toimintaa seurataan jälleen lehden tulevissa numeroissa. •