Naisten CP-jalkapallo kasvussa

Ensimmäisten MM-kisojen finaalissa kohtasivat USA ja Australia.

Kesän 2022 EM-kisoissa tehtiin jälleen uusia ennätyksiä, kuten Englanti – Saksa -finaalin yleisömäärä 87 000 Wembleyn Stadionilla. Kyseessä on suurin yleisömäärä Euroopan mantereella pelatussa maaottelussa. Kokonaisuudessaan EM-turnauksen yleisömäärä tuplaantui edellisistä vuonna 2017 Hollannissa järjestetyistä EM-kisoista.

Nyt kun Helmarit olivat jälleen mukana suurturnauksessa, Suomessakin media ja yleisö seurasivat tapahtumia tiiviisti. Jokainen Helmarien kolmesta ottelusta tavoitti yli 600 000 katsojaa television välityksellä. Myös kansallisella ja ruohonjuuritasolla tyttöjen ja naisten osuus jalkapallossa kasvaa jatkuvasti, eikä trendin hiipumisesta näy merkkejä. Helmarien pelaajat ovat hienoja esikuvia nuorille tyttöpelaajille ja kasvava kiinnostus lajia kohtaan antaa toden teolla junioreille uskoa toteuttaa unelmiaan jalkapallon parissa.

Ensimmäiset naisten MM-kisat takana

CP-jalkapallossa tyttöjen ja naisten roolin tärkeyteen on alettu vähitellen heräämään viime vuosina. Naisten jalkapallon saavuttama kasvava arvostus välittyy myös vammaisurheilupuolelle, mutta käänteentekevänä tekijänä voidaan pitää kansainvälisen Paralympiakomitea IPC:n päätöstä pudottaa CP-jalkapallo paralympialaisten lajilistalta vuonna 2015. Yksi painava peruste päätökselle oli tyttöjen ja naisten vähäinen osallisuus lajissa. CP-jalkapallon kansainvälinen kattojärjestö IFCPF on tuon jälkeen kehittänyt naisten kilpailumahdollisuuksia ja vähitellen eri maissa on lähdetty tekemään kansallisia kehitysohjelmia tyttöjen ja naisten mahdollisuuksien lisäämiseksi.

Pelaajamäärien ollessa vielä varsin pieniä, naisten CP-jalkapallon kilpailusäännöissä on päätetty toistaiseksi pelata ottelut 5 vastaan 5 -muodossa perinteisen 7 vastaan 7 -pelitavan sijaan. Ensimmäiset MM-kisat oli tarkoitus pelata kahdeksan maan voimin vuonna 2020, mutta koronapandemia siirsi kisoja. Tänä kesänä Espanjan Saloussa historialliset ensimmäiset kisat päästiin viimein pelaamaan. Kuten miesten puolella, koronan vaikutukset näkyvät edelleen ja kahdeksan maan sijaan vain viisi maata (Espanja, Japani, Australia, Yhdysvallat ja Hollanti) pystyi osallistumaan turnaukseen.

MM-kisojen ensimmäisessä ottelussa Japani voitti Espanjan lukemin 6-1. Japanin Mai Ohta sai nimensä historiankirjoihin ensimmäisenä maalintekijänä naisten arvo-

turnauksessa. Turnauksen edetessä selvisi, että Australia ja Yhdysvallat olivat muutaman askeleen verran muita osallistuneita maita edellä. Espanja ja Hollanti jäivät muiden joukkueiden jalkoihin, mutta Japani laittoi tulevia finalisteja vastaan tiukasti kampoihin. Australiaa vastaan he taipuivat 0-2 tappioon, mutta onnistuivat Yhdysvaltoja vastaan nousemaan pelin lopussa 1-1 tasapelin.

Loppuottelu Australian ja Yhdysvaltojen välillä oli erittäin jännittävä. Australia aloitti vahvasti ja meni kapteeni Eloise Northamin maalilla 1-0 johtoon. Yhdysvallat sai käännettyä pelin itselleen puoliajan onnistuneiden pelaajavaihtojen myötä ja siirtyi kahdella hienolla maalilla 1-2 johtoon. Australia ei kuitenkaan antanut periksi, vaan turnauksen parhaaksi maalivahdiksi valittu Katelyn Smith teki päättäväisen nousun maaliltaan ja tykitti tasoituksen hieman ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Jatko-ottelussa Yhdysvallat pystyi kuitenkin vielä nostamaan tasoaan ja ratkaisi ottelun Jesslyn Kuhnelin ja Emma Martinin maaleilla. Loppuvihellyksen jälkeen Yhdysvaltojen pelaajat pääsivät juhlimaan ensimmäistä kertaa järjestetyn naisten MM-turnauksen voittoa.

Tilanne ja tulevaisuuden

näkymät Suomessa

CP-jalkapallo naisten lajina tulee tulevina vuosina kasvamaan ripeällä tahdilla. Olemme Suomessa vielä alkumetreillä tyttöjen ja naisten CP-jalkapallon järjestämisessä, mutta tänä vuonna järjestetyissä lasten talenttitapahtumissa olemme saaneet mukaan muutamia innokkaita ja taitavia tyttöpelaajia. Lasten innokkuus on inspiroivaa ja motivoi tekemään työtä uudenlaisen toiminnan eteen. Tavoite on ruokkia lasten intoa jatkaa harrastustaan sekä löytää mukaan lisää pelaajia tulevina vuosina. Harrastajamäärien kasvattamisen lisäksi tavoite on käynnistää naisten CP-maajoukkuetoiminta kun aika on kypsä.

Elokuussa Helsingissä järjestettyyn nuorten CP-jalkapallotapahtumaan osallistunut 13-vuotias Maisa Fraser kertoi tavoitteistaan: “Haluan pelata jalkapalloa vielä monta vuotta. Unelma olisi olla mukana naisten maajoukkueessa jos se myöhemmin perustetaan. Olisi tosi hauskaa kerätä yhteen samanlaisia pelaajia kuin minä ja mennä yhdessä ulkomaille pelaamaan”.

Tavoitteellisille miespelaajille maajoukkueessa pelaaminen on ollut mahdollista vuodesta 1999. Myös tytöt ansaitsevat yhtäläisen mahdollisuuden unelmoida ja toteuttaa haaveitaan jalkapallon parissa sukupuolesta tai vammasta huolimatta.•