Maajoukkueen harjoitukset jatkuvat

Suomen CP-jalkapallomaajoukkue joutui koronapandemian aikana pitämään pitkiä taukoja yhteisistä tapahtumista. Kesän ja syksyn aikana joukkue on päässyt vihdoin aloittamaan yhdessä harjoittelun kohti tulevia koitoksia. Kesä-, heinä- ja elokuussa harjoitukset johti vielä muihin CP-jalkapallon taustatehtäviin siirtynyt valmentaja Ville Sallinen, mutta syyskuun ja marraskuun leireillä vetovastuussa oli päävalmentajaksi palannut, aiemmin vuosina 2009-2018 maajoukkuetta luotsannut Samuel Siikonen.

Syyskuu

Syyskuun harjoitukset pidettiin hieman viileässä alkusyksyn säässä. Joukkue kokoontui harjoituskentälle hyvissä ajoin ennen ensimmäisen harjoituksen alkua. Siikosen ja maajoukkueen ringissä pidempään olleiden pelaajien jälleennäkeminen sujui iloisissa merkeissä. Viimeisten vuosien arjen ja jalkapalloelämän kuulumisia vaihdettiin puolin ja toisin. Treenien alettua keskittyminen siirtyi kuitenkin tiukasti harjoitteluun.

Maajoukkueeseen on edellisten vuosien aikana tullut myös uusia pelaajia, joihin tutustuminen oli Siikosen tärkeimpiä tavoitteita ensimmäisissä harjoituksissa. Uudet pelaajat pääsivät heti näyttämään kykyjään monipuolisesti. Kentällä nähtiinkin lennokkaita harhautuksia ja tiukkaa kamppailua yksi vastaan yksi -tilanteissa. Kahden tai kolmen pelaajan yhteistyötä vaativissa murtautumis- ja maalintekoharjoitteissa hiottiin liikkeitä, ajoituksia ja viimeistelyjä erilaisista tilanteista.

Valmentajaksi palannut Siikonen jätti ensimmäisissä harjoituksissaan selkeän kuvan toimintatavoistaan ja valmentajuudestaan. Havainnoinnin, päätöksenteon ja pelitekojen toteuttaminen on olennaista jokaisessa harjoituksessa. Siikonen kannustaa ja huomioi pelaajien onnistumiset. Harjoitukset ja niiden tavoitteet ovat selkeitä. Ilmapiiri on rento, mutta keskittynyt.

Myös pelaajat halusivat jättää valmentajalle hyvän vaikutelman itsestään. Pitempään maajoukkueen ringissä olleiden oli näytettävä, että heistä on edelleen hyötyä joukkueelle. Uusien pelaajien sen sijaan tuli vakuuttaa valmentaja taidoillaan ja asenteellaan. Yksi uusista pelaajista on vuonna 2019 maajoukkueen rinkiin tullut Heikki Rantala, joka kunnostautui terävillä liikkeellään ja osoitti olevansa maalivahdit nopeilla laukauksillaan yllättävä maalintekijä. “Vaativat treenit, mutta hyvä meininki. Piti painaa loppuun saakka täysillä. Tästä se lähtee”, väsynyt mutta tyytyväinen Rantala kommentoi harjoituspäivän päätteeksi. Uusi aikakausi maajoukkueessa sai hyvän alun.

Marraskuu

Toisen kerran maajoukkue kerääntyi yhteen Samuel Siikosen johdolla marraskuun puolessa välissä, jolloin sää oli ehtinyt viilentyä entisestään. Helsingissä Töölön Pallokentän uusitulla tekonurmella pidettyjen harjoitusten aikaan ilman lämpötila oli pari astetta plussan puolella ja hengitys höyrysi. Mukana oli nyt myös pari pelaajaa, jotka eivät olleet syyskuussa päässeet paikalle.

Harjoituksissa mentiin taas hyvällä sykkeellä. Ylivoimatilanteiden hyödyntämiseen tähtäävissä pallonhallinta-harjoituksissa valmentaja Siikonen korosti peliasentojen valinnan ja ensimmäisen kosketuksen suunnan merkitystä. Viileästä säästä huolimatta hiki oli pinnassa, kun pelaajat joutuivat fyysisesti koville yksi vastaan yksi -harjoituksissa. Harjoitukset päättäneessä 5 vastaan 5 -peliosuudessa vauhti ja vaatimustaso pysyi kovana alusta loppuun.

Siipirikot-lehden edellisessä numerossa (2/2021) maajoukkueuransa alkutaipaleesta kertonut tulevaisuuden lupaus Janne Nykänen pääsi taas testaamaan osaamistaan kokeneempien maajoukkuepelaajien rinnalla. Hän ei itse ollut kovin tyytyväinen suorituksiinsa harjoituksissa, vaikka oli tehnyt peliharjoituksessa rakentanut useita hyviä tilanteita ja kamppaillut pelitilanteissa useita kertoja rohkeasti joukkueen voimanpesä Mikael Jukaraisen kanssa pallosta. Hyvää oppia tuli tällä kertaa etenkin puolustamisesta osana joukkuetta. “Uusi valmentaja on jättänyt itsestään hyvän vaikutelman”, Janne kertoi kerratessaan syksyn treenien antia.

Syyskuun harjoitukset missannut Kim Karlsson pääsi tällä kertaa mukaan ja oli hyvällä tuulella. “Tänään oli hyvät treenit, vaikka kenttä olikin yllättävän märkä. Todella hyvä fiilis jäi. Oli mahtavaa nähdä jätkät jälleen treeneissä”, Karlsson totesi ja kertoi odottavansa seuraavaa yhteistä harjoituskertaa jo innolla.

Marraskuun harjoituspäivä oli maajoukkueen viimeinen yhteinen vuonna 2021. Loppuvuoden pelaajat harjoittelevat kotipaikkakunnillaan omatoimisesti ja omissa seurajoukkueissaan. Maajoukkueen harjoitukset jatkuvat vuoden 2022 alussa, jolloin yhteisiä treenimääriä lisätään. Fyysisen suorituskyvyn kehittämiseen panostetaan ja joukkuetaktinen harjoittelu lisääntyy kun tavoitteet voidaan koronatilanteen helpottaessa vihdoin asettaa selkeämmin kohti tulevia kansainvälisiä kilpailuja.•